• Reklam

Chilirecept

Övrigt

Chilirecept

Inläggav chris » tor 19 maj 2016, 19:40

Vet att det har florerat ett amerikanskt chilirecept här men hittar det inte. Det var tequila och sol i. Hit me!
chris
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 37
Blev medlem: fre 08 okt 2010, 01:29

Reklam

Re: Chilirecept

Inläggav Pata » tor 19 maj 2016, 21:18

http://www.hornfeldt.se/chili

VÄRLDENS BÄSTA CHILI

Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som
fick rubriken "Jakten på den äkta chilin".

Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla
hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender
som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade
mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får
finnas med i en chili:

tomater
vita bönor
gul lök
köttfärs

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den
vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en
viss tillsats av kött.

Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av
olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge
och inte enbart blir olidligt skarp.

Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade
- NORTH TEXAS RED.

Det recept som följer är en lätt försvanekad version. Ingen som prövat det har
klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna.
För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili
som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser.

Det här är vad du behöver:

En mycket stor svart järngryta
En stekpanna
En liten kastrull
En helflaska tequila
Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
affärer.)
3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
torkad, mald piri-piri).
4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
Baconfett (eller olja) att steka i.
10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
En halv kopp mjöl.
En kopp chilipulver.
Två koppar mörk oxbuljong.
2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
2 matskedar oregano.
2 matskedar malda korianderfrön.
1/2 matsked socker.
Salt, efter smak. Börja försiktigt!
Lite grovt majsmjöl, masa harina.

Så här gör du:

Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
lödkolven.)
Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
börjar det nämligen dra ihop sig.
Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.
Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
av det resterande ölet.
Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
så att mästerverket inte bränns fast i botten.
Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
tre timmar.
Tequila!!!
Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,
Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock,
Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga
"Before the next teardrops falls", Doug Sahms "Wasted days and wasted
nights" eller Creedende Clearwater Revivals "Lodi".
Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga
allsång i någon gammal Carter Family sång typ "Will The Circle Be Unbroken"
Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,
en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.

FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mot
tequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om
att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en
rekommendation, anpassad för en person.

Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Den
följer här:

SNABB-CHILI:

I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall
förkortas koktiden avsevärt.

FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan
Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem
minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat
att kvällen var ovanligt lyckad.

FOTNOT 3: Texten ovan är en lätt omarbetad och uppdaterad
version av ett recept som publicerats två gånger i Expressen. Först
1988 och sedan 1991. Under några år var detta den mest efterfrågade
artikeln i tidningens arkiv. Vännerna på textarkivet berättar att de till
och med fick en förfrågan på en kopia från Saudiarabien under
Desert Storm.

FOTNOT 4: denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättning
att ni inte blandar bönor i chilin.
Användarvisningsbild
Pata
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 2311
Blev medlem: fre 15 feb 2008, 23:45

Re: Chilirecept

Inläggav chris » fre 20 maj 2016, 13:01

Tack så mycket! Är det någon som faktiskt testat och göra den? Och hur mycket blev det igentligen? Skall styra käk för en 8-10 pers, halvera eller äter man mycket för att den är så svinigt go? Good chili burns twice eller är det så att alla kan äta den?
chris
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 37
Blev medlem: fre 08 okt 2010, 01:29

Re: Chilirecept

Inläggav Tremade » fre 20 maj 2016, 14:04

5kg kött räcker lugnt till 10 pers.. Det lär bli över och en sån här gryta smakar bättre när den värms upp en dag senare (gäller grytor generellt). :D
Användarvisningsbild
Tremade
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 1411
Blev medlem: tis 18 feb 2014, 22:14
Ort: Stockholm

Re: Chilirecept

Inläggav Forsman » fre 20 maj 2016, 20:31

Smaskens! :tongue:
Utsatt för systematisk mobbning av ryggdunkarklubben!
Forsman
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 11685
Blev medlem: tis 21 aug 2007, 07:28
Ort: Ösmo, 45 km söder om Globen.

Re: Chilirecept

Inläggav vikko98 » fre 20 maj 2016, 22:36

Efter så mycket tequila så spelar det nog ingen roll om det blev någon gryta eller inte så man kan nog gå på snabbreceptet med en gång. Man kommer ju ändå tro att man lagade en jäkla bra chili ändå.

/Niklas
"A song has to appeal sentimentally, intellectually, physically, visceraly, dig deep down into your soul and suck you into it. After that , of course, it'd be a matter of taste." - Kim Thayil

www.myspace.com/doldrumsrocks
Användarvisningsbild
vikko98
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 3852
Blev medlem: fre 28 dec 2007, 00:00
Ort: Göteborg

Re: Chilirecept

Inläggav Ilja » sön 22 maj 2016, 15:08

Man får ha i precis vad man tycker om i sin chili. Det viktiga är att rätten innehåller kött och chili i ungefär lika delar. Jag gillar bönor, tomater och gul lök i min chili. Ibland gör jag även tysk bögchili och då tillsätter man tärnade morötter. Citronsaft eller något annat syrligt är också gott att ha i.
Användarvisningsbild
Ilja
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 921
Blev medlem: ons 13 maj 2009, 15:46
Ort: Västerås

Re: Chilirecept

Inläggav Don Pedro » mån 23 maj 2016, 06:56

vikko98 skrev:Efter så mycket tequila så spelar det nog ingen roll om det blev någon gryta eller inte så man kan nog gå på snabbreceptet med en gång. Man kommer ju ändå tro att man lagade en jäkla bra chili ändå.

/Niklas


En så kallad tjöttfrrrchili :approve:
handyman: Födelsedagskostymen är fin... om man inte är tjock och full
Användarvisningsbild
Don Pedro
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 4920
Blev medlem: mån 10 dec 2007, 12:41
Ort: Vasa, Finland

Re: Chilirecept

Inläggav Henkie » mån 23 maj 2016, 10:01

chris skrev:Tack så mycket! Är det någon som faktiskt testat och göra den? Och hur mycket blev det igentligen? Skall styra käk för en 8-10 pers, halvera eller äter man mycket för att den är så svinigt go? Good chili burns twice eller är det så att alla kan äta den?


Ha i rejält med någon riktigt stark chilisort (Ghost Pepper, Triniad Scorpion eller någon annan i miljon+ scoville-klubben), så behövs inte många portioner, och du får se gästerna börja gråta och desperat leta efter yoghurt och sådant fjant för att dämpa smärtan. Det är kul. :smile:
SVERIGES LEDANDE GITARRFORUM! http://www.diskantforum.se
Användarvisningsbild
Henkie
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 4968
Blev medlem: tor 27 dec 2007, 22:13
Ort: Oslo

Re: Chilirecept

Inläggav Bananskalle » mån 23 maj 2016, 10:58

Ingen dum idé att köpa råvaror för tusentals kronor och sedan göra allt oätbart! :like:
Användarvisningsbild
Bananskalle
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 8346
Blev medlem: mån 25 feb 2008, 22:03
Ort: lilla (men stenhårda!) Essingen

Re: Chilirecept

Inläggav martink78 » mån 23 maj 2016, 11:48

Bananskalle skrev:Ingen dum idé att köpa råvaror för tusentals kronor och sedan göra allt oätbart! :like:


Vaska, är det fortfarande inne??
Användarvisningsbild
martink78
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 2108
Blev medlem: sön 12 aug 2012, 17:02

Re: Chilirecept

Inläggav Henkie » mån 23 maj 2016, 12:08

martink78 skrev:
Bananskalle skrev:Ingen dum idé att köpa råvaror för tusentals kronor och sedan göra allt oätbart! :like:


Vaska, är det fortfarande inne??


Ingen på forumet är tillräckligt ung för att veta vad som är inne. :arrow:
SVERIGES LEDANDE GITARRFORUM! http://www.diskantforum.se
Användarvisningsbild
Henkie
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 4968
Blev medlem: tor 27 dec 2007, 22:13
Ort: Oslo

Re: Chilirecept

Inläggav willfold » mån 23 maj 2016, 12:48

Jag har gjort den där några gånger. Blir kanon. Jag har dock hållit igen något på tequilan, eftersom jag inte är en tuff kille.

Dagen efter en herrmiddag ringde min dåvarande bassist dagen för att berätta att han hade gråtit när han var på toaletten. Det var lite fint.
Användarvisningsbild
willfold
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 8449
Blev medlem: mån 10 dec 2007, 21:07

Re: Chilirecept

Inläggav Ilja » tis 24 maj 2016, 12:42

willfold skrev:Jag har gjort den där några gånger. Blir kanon. Jag har dock hållit igen något på tequilan, eftersom jag inte är en tuff kille.

Dagen efter en herrmiddag ringde min dåvarande bassist dagen för att berätta att han hade gråtit när han var på toaletten. Det var lite fint.


Det är inte mängden alkohol som avgör vem som är en tuff kille - det är hur full man blir! :cheers:
Användarvisningsbild
Ilja
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 921
Blev medlem: ons 13 maj 2009, 15:46
Ort: Västerås

Re: Chilirecept

Inläggav Bananskalle » tor 14 jul 2016, 11:03

Ikväll skall jag göra ett försök på Patas recept ovan (dock på en femtedel av råvarorna).
Det skall bli spännande på golfbanan i morgon eftermiddag!
Användarvisningsbild
Bananskalle
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 8346
Blev medlem: mån 25 feb 2008, 22:03
Ort: lilla (men stenhårda!) Essingen

Re: Chilirecept

Inläggav Bananskalle » tor 14 jul 2016, 16:26

Chipotle och ancho kokar på plattan. Har laddat med öl men skippar tequila

Bild
Användarvisningsbild
Bananskalle
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 8346
Blev medlem: mån 25 feb 2008, 22:03
Ort: lilla (men stenhårda!) Essingen

Re: Chilirecept

Inläggav Apan » tor 14 jul 2016, 16:35

:|
OT | BJ
"Jag var dödens hörlurar, där livet brusade entonigt och falskt."
Användarvisningsbild
Apan
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 8062
Blev medlem: ons 15 sep 2010, 22:30
Ort: Göteborg

Re: Chilirecept

Inläggav HoboTLB » tor 14 jul 2016, 16:49

Bananskalle skrev:Chipotle och ancho kokar på plattan. Har laddat med öl men skippar tequila

Bild

Du lyssnar väl på Hank Williams/Burt Reynolds?
Senast redigerad av HoboTLB tor 14 jul 2016, 16:50, redigerad totalt 2 gånger.
Användarvisningsbild
HoboTLB
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 484
Blev medlem: sön 28 okt 2012, 20:48
Ort: Världens bävertätaste stad

Re: Chilirecept

Inläggav Bananskalle » tor 14 jul 2016, 16:53

Jag lyssnar på Naked Music - lost on arrival från genuina årtalet 2004.
Användarvisningsbild
Bananskalle
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 8346
Blev medlem: mån 25 feb 2008, 22:03
Ort: lilla (men stenhårda!) Essingen

Re: Chilirecept

Inläggav Bananskalle » tor 14 jul 2016, 16:57



:|
Användarvisningsbild
Bananskalle
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 8346
Blev medlem: mån 25 feb 2008, 22:03
Ort: lilla (men stenhårda!) Essingen

Re: Chilirecept

Inläggav HoboTLB » tor 14 jul 2016, 17:05

:disapprove:
Användarvisningsbild
HoboTLB
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 484
Blev medlem: sön 28 okt 2012, 20:48
Ort: Världens bävertätaste stad

Re: Chilirecept

Inläggav Pata » tor 14 jul 2016, 17:12

Bananskalle skrev:Ikväll skall jag göra ett försök på Patas recept ovan (dock på en femtedel av råvarorna).
Det skall bli spännande på golfbanan i morgon eftermiddag!

Golf är väl redan en skitsport?
Användarvisningsbild
Pata
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 2311
Blev medlem: fre 15 feb 2008, 23:45

Re: Chilirecept

Inläggav Bananskalle » tor 14 jul 2016, 17:16

Pata skrev:
Bananskalle skrev:Ikväll skall jag göra ett försök på Patas recept ovan (dock på en femtedel av råvarorna).
Det skall bli spännande på golfbanan i morgon eftermiddag!

Golf är väl redan en skitsport?


Nej, det är världens finaste och svåraste sport. Försök själv skippa all intuition och träffa en boll som ligger stilla med helt perfekt tillslag. Det är fan omöjligt! :sad2:
Användarvisningsbild
Bananskalle
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 8346
Blev medlem: mån 25 feb 2008, 22:03
Ort: lilla (men stenhårda!) Essingen

Re: Chilirecept

Inläggav Pata » tor 14 jul 2016, 17:21

Bananskalle skrev:
Pata skrev:
Bananskalle skrev:Ikväll skall jag göra ett försök på Patas recept ovan (dock på en femtedel av råvarorna).
Det skall bli spännande på golfbanan i morgon eftermiddag!

Golf är väl redan en skitsport?


Nej, det är världens finaste och svåraste sport. Försök själv skippa all intuition och träffa en boll som ligger stilla med helt perfekt tillslag. Det är fan omöjligt! :sad2:

Ok, då har jag fattat fel. Lycka till med käket och berätta gärna hur det smakade! Jag har inte provat receptet själv ännu.

PS: Kom ihåg att klia dig noga i valfri kroppsöppning när du skurit klart chilin.
Användarvisningsbild
Pata
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 2311
Blev medlem: fre 15 feb 2008, 23:45

Re: Chilirecept

Inläggav Bananskalle » tor 14 jul 2016, 19:02

Bild

Borde vara klar snart?
Användarvisningsbild
Bananskalle
Medlem
Medlem
 
Inlägg: 8346
Blev medlem: mån 25 feb 2008, 22:03
Ort: lilla (men stenhårda!) Essingen

Nästa

Återgå till Off topic

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

  • Reklam