• Reklam

NETIKETT

Buggar, Frågor, Förslag, Synpunkter m.m

NETIKETT

Inläggav Disktant » fre 12 sep 2008, 17:21

Netiketten är tagen från ett annat forum med förändringar för att passa diskantforum

Var trevlig mot andra, och behandla din omgivning på samma sätt som du själv vill bli behandlad. Läs, och visa respekt för andra människors uppfattning.
Inlägg som inte är på svenska raderas.

Den som bryter mot någon av netikettregler kan få en tillsägelse. Flertalet tillsägelser som inte hörsammas kan resultera i en temporär eller permanent avstängning.

1.0 Användare
Det är endast tillåtet att ha ett användarkonto per person, kontakta en moderator om du vill byta namn på din användare.
Du får inte registrera ett nytt användarkonto om ditt gamla har blivit bannat.
Om du har eller skapar fler användare riskerar du att få alla användare bannade

1.1 Rubriken bör visa vad inlägget handlar om
Genom val av rubrik så hjälper du andra användare att berätta vad ditt inlägg handlar om. Om ditt inlägg är en fråga, så skall din rubrik sluta med ett frågetecken.

1.2 Inlägg ska hålla sig i närheten av ämnet för gällande forum
Var noga med att posta ditt inlägg i rätt forum. Ditt inlägg ska ha anknytning till det ämne som forumet avser. Ifall du inte hittar något forum som passar, så ska ditt inlägg postas i forumet "OT". Ifall det finns flera forum som passar för ditt inlägg, så väljer du det forum som du tycker är lämpligast.

1.3.1 Håll er till ämnet i tråden
Ifall diskussionen övergår till ett helt annat ämne än vad rubriken säger, så starta hellre en ny tråd med ny rubrik. Det är mänskligt att ibland gå off-topic, men utvecklar sig diskussionen till något helt annat än originaldiskussionen så starta en helt ny tråd istället. Respektera detta!!! På så sätt effektiviserar vi debatten och attraherar rätt personer till diskussionen. Att ge sig in i en ny diskussion utan att debattera huvudfrågan är inte tillåtet. Däremot kan vi vara toleranta ifall någon iblan då går något off-topic, så länge det inte missbrukas.
Inlägg som är off-topic kan raderas utan förvarning och motivering.

1.3.2 Avdelningen köp & sälj
I avdelningen köp & sälj är det endast tillåtet att posta seriösa frågor eller intresseanmälningar på det objekt som är till salu.

1.4 Korspostning är förbjudet
Att korsposta, det vill säga att posta samma inlägg i flera olika forum inom Diskant, är inte tillåtet.

1.5 Din avatar och signatur ska inte vara stötande
Din avatar och din signatur ska inte vara stötande för andra personer. Avataren ska enbart vara ett kännetecken för att andra användare enklare ska komma ihåg dig. Pornografiska bilder och annat som kan skapa problem på skolor, bibliotek och arbetsplatser är därför inte tillåtna och ska endast visas för de som förvalt detta. Inte heller är det tillåtet att utge sig för att vara admin eller moderator, ifall man inte är det. Detta kan resultera i både varning och avstängning. Ditt användarnamn får dessutom inte heller vara identiskt eller snarlikt med någon annan etablerad användare. Om detta upptäcks efter registrering så kan användaren tvingas ändra sitt namn till ett mera unikt namn. Den som medvetet registrerar sig med ett identiskt namn för att sabotera blir dock avstängd.

1.6 Bifogade bilder i inlägg får inte vara stötande
1.6 Bifogade bilder i inlägg får inte vara stötande
Bilder som bifogas i inlägg får inte vara sådana att de kan anses stötande eller framkalla upprörda känslor hos läsarna. Även bilder som är av sådan art att de skulle vara olämpliga att titta på under arbetstid eller till exempel i barns närhet är otillåtna i inläggen.
I tveksamma fall är det upp till moderator att avgöra om bilden är acceptabel eller ej.

1.7 Frågor om låsningar, borttagningar etc. tas med moderator via PM
Frågor om eventuella låsningar, borttagningar etc. tas med moderator via PM. Detta för att hålla en så hög nivå som möjligt på forumet. Skulle PM-dialogen inte fungera med belåtenhet, så är du dock välkommen att diskutera frågan vidare i avdelningen "Buggar, Frågor, Förslag, Synpunkter m.m".
Inlägg som postas på forumet ska vara av intresse även för andra användare.
PM eller delar av PM får under inga omständigheter publiceras i forumtrådar utan avsändarens tillåtelse. Om trakasserier eller liknande förekommit via PM så tas detta direkt med moderator eller Admin via PM.

1.8 Viss spridning av upphovsrättskyddat material är förbjudet
Det är inte tillåtet att efterfråga eller publicera direktlänkar varifrån man kan ladda hem upphovsrättskyddat material, filmer och dataprogram. Det är däremot tillåtet att länka till webbplatser och program som möjliggör spridning av detta (exempelvis Youtube). Du är fri att diskutera ämnet som sådant, men inte att använda forumet som ett redskap i syfte att sprida upphovsrättskyddat material.


SPECIFIKA REGLER


Inlägg som inte följer forumets specifika regler kan komma att redigeras, låsas eller raderas. Den som bryter mot reglerna riskerar en varning.

En varning = Ingen gång.
Två varningar = Avstängd från forumet i en vecka.
Tre varningar = Helt avstängd från forumet.


2.1 Annonser och spam är förbjudet
Det är helt förbjudet att posta spam (reklam) här. Den som postar spam blir automatiskt avstängd, utan varning. Det är dock tillåtet att nämna tips på bra företag när diskussionen kräver det. Det är tillåtet att ha en länk till sin egen webbplats i sin signatur (förutsatt att den inte bryter mot någon av forumets övriga regler). Referal-länkar får däremot endast publiceras ifall man inte tjänar pengar (eller poäng) på länken, och då det finns godtagbara orsaker till att inte länka webbplatsens startsida.
Handel av varor och tjänster får endast förekomma i "Köp & Sälj" forumdelarna.

2.2 Hets mot folkgrupp är förbjudet
I Sverige finns en lag som förbjuder "hets mot folkgrupp". Enligt 16 kap. 8 § brottsbalken kan man dömas för den om man uttalar eller sprider hot eller missaktning för en grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

2.3 Att uppvigla till brott är förbjudet
Det är förbjudet att uppvigla till brott. Ifall ditt inlägg är en ren uppvigling och att det inte handlar om något skämt, så riskerar du en varning (eller i grova fall avstängning) för detta. Det är inte heller tillåtet att uppmuntra och stödja terrorism och terroristhandlingar.

2.4 Var försiktig med personuppgifter
Det är det inte tillåtet att publicera andra användares personuppgifter eller IP-nummer. Inlägg med tydligt uppsåt att avslöja annan användare leder till avstängning. Hot om avslöjande, i inlägg eller i PM, eller gråzoner av uppsåt i inlägg kan leda till varning eller tillsägelse. Med hänsyn till PUL är det inte tillåtet att publicera personuppgifter om utomstående utan dessas tillåtelse. Påståenden om personer som inte kan styrkas med källa är förbjudet, såvida inte forumdel eller trådämne gör det befogat. Det kan finnas godtagbara orsaker att en användare har flera konton så detta är tillåtet så länge man inte missbrukar det. Att publikt avslöja/sammankoppla användares alternativa konton kan ge varning, undantaget vid avslöjande av missbruk relaterat till dessa, som vid postning och debatt med flera användare i samma tråd.

2.5 Trakasserier, hot och liknande är förbjudet
Personangrepp som syftar till att nedvärdera och få sin meddebattör att må dåligt är förbjudet, liksom trakasserier, hot och mobbing.
Hot (även förtäckta) och trakasserier är förbjudet både i inlägg eller PM och kan leda till avstängning.
Personangrepp bör undvikas, men är inte nödvändigtvis förbjudet. Att kalla någon för idiot, dumskalle eller imbecill framställer möjligen den som skriver som en dålig debattör, men det är tillåtet att ha ett grovt språk till viss grad (oavsett man är användare eller moderator). Upprepade personangrepp som inte räknas till grova kan resultera i en tillsägelse. Det är upp till moderator att avgöra om även enstaka "mindre elaka" personangrepp är skäl för radering av inlägg med hänseende till trådens övriga tonläge.
De inlägg som bara innehåller personangrepp och inte tillför den övriga debatten något raderas. Målsättningen är ett vettigt debattklimat, men utan risk för att tilldelas en varning ifall man höjer rösten vid något tillfälle.

KVALITET FRAMFÖR KVANTITET
Diskant Forum ställer krav på kvalitet och läsvärde. Medlemmar som motarbetar den fria debatten i forumet, genom att publicera inlägg med för låg kvalitet och bristande debattunderlag kan bli bannlysta utan förvarning.

DISKANT ÄR INGEN DEMOKRATI
Diskant är ett despotiskt styrt forum.
Admin och Moderatorer har rätt att stänga av vilken användare som helst av vilken anledning som helst.
Naturligtvis ska användare inte stängas av utan anledning, målet är att skapa ett bra debattklimat och därför kan användare som oavbrutet letar efter gränser för moderatorers tålamod stängas av, trots att de "bara följer reglerna" enligt egen utsago.
Om Du har svårt att anpassa dig till det är det bättre att välja ett annat forum än att använda Diskant.
Senast redigerad av Disktant fre 23 nov 2012, 21:52, redigerad totalt 7 gånger.
Användarvisningsbild
Disktant
Admin
Admin
 
Inlägg: 3381
Blev medlem: sön 19 aug 2007, 19:49

Reklam

Återgå till Buggar, Frågor, Förslag, Synpunkter m.m

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

  • Reklam
cron